gluteenittomien tietopankki

Jyviä

LEIPÄ JA KELIAKIA

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän (myös speltin, durum- ja emmervehnän), ohran ja rukiin sisältämä proteiini, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Tällöin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Keliakian tarkkaa syntymekanismia ei vielä tunneta, mutta sen puhkeamiseen tarvitaan tietty perinnöllinen alttius ja gluteeni. Lisäksi taudin puhkeamiseen vaikuttaa mahdollisesti vielä jokin muu tekijä, jota ei vielä tunneta.  Keliakiaa sairastaa 2% suomalaisesta väestöstä, mutta diagnosoituja keliaakikkoja on vasta hieman yli 30 000. Lue lisää: http://www.leipatiedotus.fi/leipa-ravitsemuksessa/leipa-ja-erityisruokavaliot/leipa-ja-keliakia.html

VARMISTA KOTONA GLUTEENITTOMUUS

Kuinka tarkka pitää olla gluteenittomuuden suhteen, kun valmistaa ruokaa tai leivonnaisia keliaakikolle?

Keliakian ainoa hoito on ehdoton ja elinikäinen keliakiaruokavalio. Pienikin gluteenimäärä ruoassa on haitallista keliaakikon terveydelle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että keliaakikon ruoka-annos tai raaka-aineet eivät saa missään vaiheessa joutua kosketuksiin gluteenia sisältävien raaka-aineiden kanssa.

http://www.keliakialiitto.fi/liitto/horeca_ja_terveydenhuolto/tietoa_gluteenittomasta_ruokavaliosta/

 

LAITA KELIAAKIKOLLE SOVELTUVA LEIPÄ OIKEIN TARJOLLE

Keliaakikolle soveltuvat leivät ja leivonnaiset tulee tarjota omassa puhtaassa leipäkorissaan tai lautasellaan. Leipä on hyvä suojata vielä kuvulla tai kelmulla. Varmista myös, ettei gluteenia pääse keliaakikon ruokavalioon esim. rasvan mukana, jos kaikki käyttävät samaan levitettä tai rasvaa leivän kanssa.